Voor kinderen en (jong)volwassenen

UNICORN COACHING & TRAINING

Je kunt dit principe ook toepassen op werkwoorden en grammatica. Er is maar een heel klein aantal werkwoorden (bijvoorbeeld hebben, zijn, doen) dat heel vaak gebruikt wordt. Als je de top-50 werkwoorden vloeiend kunt vervoegen dan zal je nauwelijks problemen hebben met de overige werkwoorden.

 

De basisgrammatica van een taal kan gevangen worden in een klein aantal voorbeeldzinnen. Voorbeeldzinnen zijn bijvoorbeeld “ik gaf hem het boek” en “hij is beter dan ik”. Aan dit soort zinnen zie je meteen hoe zinnen zijn opgebouwd, wat er met het lijdend voorwerp gebeurt, hoe er vergelijkingen worden gemaakt etc.

 

Om je taalbegrip te oefenen en te vergroten kan het helpen om bijvoorbeeld de website van een nieuwskrant in het betreffende land op te zoeken en iedere dag het internationale nieuws te lezen. Dit zijn vaak onderwerpen die ook het Nederlandse nieuws halen, waardoor het waarschijnlijk makkelijk voor je is om het nieuws te begrijpen. Je kunt deze techniek ook toepassen door bijvoorbeeld niet het nieuws, maar een interessant onderwerp uit te kiezen. Bijvoorbeeld een Duitse website die schrijft over het Duitse voetbal etc.

 

Tips voor het leren van een nieuwe taal

 

Hoeveel woorden heb je nodig om een taal goed te spreken?

  • De 10 meest-gebruikte woorden zijn goed voor bijna 25% van alle gebruikte woorden.
  • De 100 meest-gebruikte woorden zijn goed voor bijna 50% van alle gebruikte woorden.
  • De 1000 meest-gebruikte woorden zijn goed voor bijna 70% van alle gebruikte woorden.
  • De 2000 meest-gebruikte woorden zijn goed voor bijna 80% van alle gebruikte woorden.

 

Er zijn (Engelstalige) frequentiewoordenboeken beschikbaar die woorden ordenen op basis van hoeveel ze gebruikt worden in de taal. Je vindt deze hier.

 

Met behulp van geheugentechnieken (zoals Flascards) kun je gemakkelijk 50 nieuwe woorden per dag leren (en ook daadwerkelijk onthouden). Je zou dus al na twee maanden op 80% begrip kunnen zitten. Eigenlijk is het percentage iets hoger; de 80% slaat alleen op de woorden die je kent. Een groot aantal woorden, die je nog niet kent, kun je uit de context opmaken met behulp van de woorden die je wel kent.

 

 

 

Ook te volgen via