Voor kinderen en (jong)volwassenen

UNICORN COACHING & TRAINING

In vijf stappen je eigen mindmap maken:

 1. Bepaal centraal thema. Schrijf op een (groot) papier in het midden het centraal thema waar de mindmap om draait.
 2. Belangrijke begrippen. Zet rondom het centrale thema de belangrijkste begrippen die met het thema te maken hebben. Eén woord is veelal genoeg.
 3. Verbindt de woorden aan het thema. Kies een gekleurde stift en teken takken tussen de begrippen en het centrale thema.
 4. Sub begrippen/onderwerpen. Ieder begrip werk je verder uit met nieuwe woorden. Ook hier geef je de samenhang van de begrippen aan met takken.
 5. Blijf tekenen. Door kleine tekeningentjes toe te voegen help jij je geheugen enorm.

 

 

Mindmap

 

Een mindmap kan ondersteuning geven bij het leren en onthouden van informatie. Het is een manier om informatie weer te geven waarbij ook de onderlinge relaties en begrippen (samenhang) in beeld worden gebracht. Je kunt een mindmap dus gebruiken om op een effectieve manier een samenvatting te maken van studieboeken en daarmee dingen beter onthouden of leren. Je kunt hier ieder vak en/of onderwerp voor gebruiken. Of het nu gaat om grammatica van Engels of celdeling bij Biologie. Het resultaat van een mindmap is dat je geconcentreerder en efficiënter de stof leert.

 

Een mindmap wordt opgesteld door een thema centraal te stellen en dit in het midden van een vel papier op te schrijven. Rond het thema noteer je alle woorden waaraan je bij dat thema denkt. Aan ieder woord kunnen op dezelfde manier sub onderwerpen worden gekoppeld en ga zo maar door. Door met lijnen en kleuren te werken kan je verbanden duidelijk maken.

 

 

 

Tips:

 • Zelf je mindmap maken. Waarom een mindmap zo goed werkt is, omdat je zelf actief met de leerstof bezig bent.
 • Maak de mindmap nadat je een tekst gelezen hebt en zonder het boek te gebruiken. Controleer erna of je niets vergeten bent.
 • Werk met korte woorden, niet met hele zinnen. Hierdoor blijft de mindmap overzichtelijk en wordt het geen rommeltje.
 • Maak de mindmap met pen en papier in plaats van de vele software tools die beschikbaar zijn. Pen en papier gaat het snelst. De computer kan alleen maar afleiden.
 • Neem er de tijd voor en raffel het niet af.
 • Bewaar je mindmaps in een map zodat ze netjes blijven en je ze er makkelijk bij kunt pakken.

Ook te volgen via